VÆR BEREDT!

Forsiden>Minner>Artikkelarkiv>Jamboreehilsen fra Amanda

Jamboreehilsen fra Amanda

2011-11-05
Her kommer en hilsen fra Amanda, som anbefaler jamboreeopplevelsen til alle som får muligheten!

Jamboreehilsen fra Amanda

Denne gangen ble verdensjamboreen arrangert i Sverige og det var den 22. Jamboreen. På leiren var det fire underleirer, hvor den ene var bare for ledere (voksne). Underleirenes navn var forskjellige årstider: Sommer, Høst, Vinter og Vår som var lederleiren. Og i hver underleir var det mange sub-camper. Jeg bodde i Høst i sub-camp Svedala med min tropp som het tropp 13 Møysalen. 

Forberedelser
Før leiren ble jeg kjent med troppen min, vi hadde tre helgemøter før leiren. Det første møtet var i nærheten av Moss på en speiderhytte. Der hadde vi ”bli kjent-leker”, men vi hadde også mye fritid og da hadde vi sjansen til å bli kjent. Det som var litt dumt var at det var litt trang soveplass, så alle fikk ikke plass på soverommene. Andre møtet var bare en kosetur, da så vi på film, akte, grillet og vi hadde det kjempegøy. Det tredje møtet fikk vi alt det utstyret vi skulle bruke på leiren som t-skjorte, jakke, sekk osv. Da drev vi og sydde merker på skjortene som vi måtte ha på leiren, vi snakka også om hva vi gledet oss til og hvorfor vi ville være med på Jamboreen.

Reisen
På vei til Jamboree-leiren møtte vi opp på speiderhytta nær Moss, der overnatta vi. Så tok vi buss til Göteborg, og der var vi en dag. I Göteborg kunne vi enten dra til Liseberg, Universeum eller på byen. I Göteborg bodde vi på et vandrehjem, med mange andre tropper fra Norge. Der fikk vi beskjed om at vi skulle komme på leiren med et sørgebånd for å minnes de døde etter den 22. juli. Neste dag tok vi bussen til Jamboree-leiren. Når vi kom til leiren skulle vi bære alt utstyret til vårt leirsted, heldigvis bodde vi nærme der vi ble sluppet av så det ble ikke så langt å bære alt det tunge.

Før leiren hadde vi bestemt at vi skulle prøve å bygge den høyeste flaggstangen på leiren. Og det klarte vi, vi hadde en flaggstang på 17,5 m. 

Jamboreehilsen fra Amanda

Amandas tropp, Møysalen.
 

Leiren
De to første dagene regnet det mye, men da skulle vi bare bygge opp leiren, så det gikk ganske greit. Den andre dagen på leiren hadde alle de norske troppene samlet seg ved scenen ved siden av torget for å ha en minnestund for de døde etter den 22. juli, og der tok vi også bilde av alle troppene fra Norge samlet.

Åpningsshowet var kjempekult, der var det blant annet flammeshow, skuespill, dans, og leirsangen. Første dagen på aktivitet var kjempegøy, hvor vi hadde hinderløype, vikingtokt og labyrint, på aktiviteten regna det mye, men vi hadde regntøy, så det gikk fint.

De andre dagene hadde vi også aktiviteter, men de var ikke så spennende, vi hadde også veldig mye fritid så da kunne vi for eksempel dra og bytte merker på torget eller dra til speiderbutikken, apoteket, speidermuseet osv. Rett ved siden av oss var det et tivoli som de hadde bygd, og der hadde de pariserhjul, husker, ballkasting og klatring. Så det prøvde jeg og noen venninner ut, men det dumme var at vi måtte stå så lenge i kø. På byttetorget kunne man bytte hva som helst, men man kunne ikke bytte med IST og ledere for de hadde kun lov å gi bort merker. Det var også et torg der man kunne dra på kafé eller besøke andre butikker.

Maten vi spiste kunne vi velge selv, da vi fikk penger som vi kunne handle for. På Jamboreen hadde de en ICA matbutikk som vi kunne handle mat i. En dag var vi på besøk hos andre grupper for å spise middag, min patrulje spiste hos noen amerikanere. Det var kjempekoselig og vi møtte også andre speidere som var på besøk hos samme gruppe. Der ble jeg kjent med en fra Belgia og noen fra Liechtenstein. Og vi fikk god mat, og vi fikk til og med merker av speiderlederen til den amerikanske gruppen.

Det var litt få dusjer på leiren, og vi måtte stå i kø for å dusje, pluss at man stod helt oppi hverandre. Det var gutte-, jente- og lederdusjer, fordelt på kanskje to, tre sub-camper (20-25 grupper). I dusjen så var gassen blitt ødelagt så det var iskaldt vann vi måtte dusje i.

Vi var også på en dagstur istedenfor å dra på Camp in camp. Camp in camp gikk ut på å overnatte hos noen andre utenfor Jamboreen som kom fra Norden. På dagsturen ble vi kjørt til en skog litt utenfor leiren. Min patrulje hadde en dagstur som var på sånn ca en time, også måtte vi sitte flere timer og vente på at bussen skulle hente oss. Men det gikk fint for det var strålende vær og vi ble kjent med flere andre grupper. Vi hadde en dag fri siden vi ikke dro på Camp in camp og da kunne vi dra på en strand som ikke var på Jamboreen eller så kunne vi bli igjen og gjøre det vi ville.

Noen dager før vi skulle dra hjem, kom alle gruppene fra Camp in camp og besøkte Jamboreen. Da hadde vi også et stort leirbålshow, nesten helt likt som åpningsshowet. Vi hadde da en aktivitet som het dream og den starta kl 23:00 og slutta 01:00. På aktiviteten var det sånn at man gikk fra døden til man ble født, og da var det noen lytteoppgaver og noen leseoppgaver. Jeg skjønte ikke helt aktiviteten, men den var en grei aktivitet.

Vi hadde en kulturdag og da var det masse smaksprøver og ting man kunne få av de andre landene. Vi hadde lefse som vår smaksprøve, og så var det en hel masse ting. Hos japanerne kunne vi få skrevet navnet vårt på japansk og jeg fikk smakt oste-fondy pluss mye mer. Det var en ganske spennende dag siden det var mange andre smaker som jeg aldri hadde smakt før, også fikk vi gjøre mange kule ting.

På leiren kunne man ta forskjellige merker som bare var noen få av, så det var førstemann til mølla. Et av dem var Nordic badge, og det gikk ut på at man skulle svare på noen spørsmål eller oversette noen ord på for eksempel finsk eller islandsk, vi måtte også bli med på noen leker.

Byttetorget siste dagen var helt fullt, pluss at det var vanskelig å få byttet, men jeg fikk til slutt byttet noe. Man gikk helt oppi hverandre og det var helt kaos. 

Jamboreehilsen fra Amanda

Plaskregn på avslutningsshowet.


Avslutningsshowet var kjempekult, og det var en fire siders scene så alle kunne sitte rundt den. Og det svenske kongeparet kom og det var Europe-konsert pluss masse fyrverkeri. På førsten begynte det plutselig å regne kjempemye, og vi ble kliss våte.

Etter jamboree
Helgen 23.-25. september samlet vi oss på Jonsrud i Østmarka for å dele gode minner fra jamboreen. Her fikk vi også brukt opp pengene vi vant for å ha et ryddig leirområde, så det ble mye pizza og godis :-) På denne samlingen fikk vi også utdelt troppsmerker til alle troppene fra Norge, satt sammen blir disse en fin ”blomst” på leirbålskappen.

Jeg har hatt mange fine og spennende opplevelser fra hele opplegget rundt jamboreen, og jeg anbefaler alle som kan og har lyst til å reise til bare å gjøre det! 

 Trailer for minnepakken på Youtube.

Film fra åpningen av jamboreen på Youtube. Denne filmen er laget av den belgiske kontingenten. 

Europe spilte på avslutningen. Her er film fra Youtube. 

http://www.youtube.com/ har også mange andre filmer, hvis du er interessert i å finne mer ut av hva en jamboree er!

 

Tekst: Amanda K. Engelsen

Powered by Cornerstone