VÆR BEREDT!

Forsiden>Minner>Artikkelarkiv>Klimaklubben - noe for deg?

Klimaklubben - noe for deg?

Markman, Leif Tore
2008-09-11
Ingen moralske pekefingre, men råd, veiledning og tro på egen mestring skal hjelpe flere til å bli mer klima- og miljøbevisste. 1. september lanserer Grønn Hverdag storsatsingen Klimaklubben.no

Klimaklubben - noe for deg?

Daglig leder i Grønn Hverdag Tone Granaas kan fortelle at vi nå har fått en ny betydning av forkortelsen KK, nemlig Klimaklubben.no. - Sammenlign gjerne KK med slutta.no, vektklubb.no eller andre interaktive samfunn. Poenget er å ta tak i et livstilsproblem, sier Granaas. 

Skreddersydde anbefalinger
Målt per innbygger er fedrelandet godt inne på topp ti-lista over verdens miljøverstinger. Vi kjører mye bil, vi spiser mye kjøtt, vi nekter å slå av lyset og vi er altfor glade i å ligge på strender du må dra langt med fly for å finne. Før jeg får notert alt dette på blokka mi, opplyser imidlertid Granaas meg om at hun ikke har noen tro på moralisme. – Ingen vil få hevet noen moralsk pekefinger mot seg i Klimaklubben – her dreier det seg om hver enkelts mestring, sier hun. - Håpet er at KK likevel vil igangsette refleksjon rundt globale størrelser ut fra lokalt nivå. 
- Når du logger deg på Klimaklubben.no, forklarer Granaas meg mens hun gestikulerer tastaturtrykking og museklikk i lufta, - er det første som skjer at du blir bedt om å ta en test. Dataene som blir registrert danner grunnlag for anbefalinger på hvor akkurat du bør sette inn støtet. De teknologiske løsningene gjør det mulig å skreddersy råd og tips etter hvilke muligheter og behov hver enkelt har, forklarer hun, og legger til at nettopp dette aspektet er med på å gjøre klimaklubben helt unik. Her kan være enkelt få tips om hvor akkurat du bør sette inn støtet for å leve litt grønner. 
– Hvis du ikke vil skilles fra den kjære gamle bilen din kan du kanskje kutte et par kjøttmiddager i uka i stedet? Alle kan gjøre litt, kommer det i en positiv tone, fra Tone. Ut fra målene du setter deg i KK får du egne tips og oppfølging på e-post eller SMS. 

Eget nettsamfunn
I tillegg til å være et oppfølgingsprogram som skal hjelpe deg å endre vaner, er Klimaklubben et nettsamfunn à la facebook. - Her kan man diskutere, utveksle erfaringer, justere sine målsetninger - og få nye tips. Klimaklubben skal bli et forum der folk inspirerer hverandre til å handle litt mer bærekraftig, beretter Grønn Hverdags leder. 

Positiviteten, engasjementet og de teknologiske løsningene er altså på plass. 
- Men, Tone Granaas, du befinner deg i et land der det spontant dannes en landsomfattende protestaksjon idet bensinprisen runder 13 kroner. Har du virkelig troen at dette skal lykkes?
- Jeg har et klart inntrykk av at folk flest er opptatt av dette temaet! Vår målsetning er å tilrettelegge for forbrukerne, gi lettfattelig informasjon, gi kunnskap om hva den enkelte kan gjøre, forteller hun, kanskje enda et hakk mer entusiastisk nå. Jeg har forståelse for at mange umiddelbart tenker selvpining, eventuelt pisking, når miljøvernere entrer rommet. Men i Klimaklubben vil faktisk fokuset på gulrøttene være er langt viktigere enn pisk.

Besøk klimaklubben.no her!

Powered by Cornerstone